Mobiliteitsscan IJmond Bereikbaar

Mobiliteit verduurzamen, je weet dat het kan en wilt wel stappen maken. Maar waar begin je? Minder auto’s, schone brandstof, thuiswerkbeleid, fietsen?  Met de gratis (!) Mobiliteitsscan Personenvervoer van IJmond Bereikbaar krijg je inzicht in wat werkt voor jouw organisatie.

De Mobiliteitsscan Personenvervoer laat zien wat de huidige stand van zaken is op het gebied van het woon-werkverkeer en de zakelijke ritten van je medewerkers en welke maatregelen om te verduurzamen (en vaak ook te besparen!) kansrijk zijn, draagvlak hebben en op korte tot middellange termijn gerealiseerd kunnen worden.  

Voor wie

De scan is geschikt voor bedrijven in de gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen met meer dan 50 medewerkers of voor clusters van kleinere bedrijven die bijvoorbeeld op hetzelfde bedrijventerrein gevestigd zijn. 

Zo werkt het

Stap 1: Werkgeversdeel

–     We verzamelen en analyseren de informatie die al bekend is: woon/werkafstand, vervoersmiddelen, bestaande reiskostenvergoedingen, afspraken over zakelijke ritten, faciliteiten cq. beleid ten aanzien van thuiswerken en secundaire arbeidsvoorwaarden in relatie tot mobiliteit.

–  We bespreken wat jullie ambities zijn 

Deze informatie leidt tot inzicht in de CO-uitstoot door woon/werkverkeer en zakelijke ritten.  

Stap 2: Werknemersdeel

IJmond Bereikbaar verzorgt een online enquête onder alle medewerkers en analyseert de resultaten. Deze vragenlijst is anoniem en vrijblijvend. Deelnemers geven antwoord op vragen met betrekking tot het type werk dat men doet, hoe de werkweek is ingedeeld, flexibiliteit in werktijden en hoe men reist. Ook vragen we wat er kan en mag qua thuiswerken, spitsmijden en samenrijden. Daarnaast vragen we wat er voor nodig is om bijvoorbeeld vaker de auto te laten staan en over te stappen op het openbaar vervoer of de fiets.

De resultaten van de vragenlijst laten de kansrijke maatregelen zien die de organisatie kan nemen om het woon/werkverkeer en de zakelijke ritten te verduurzamen.

Stap 3: Analyse en plan van aanpak

IJmond Bereikbaar geeft handvatten voor het plan van aanpak, helpt bij het invullen van een concrete actiekalender en biedt laagdrempelige stimuleringsactiviteiten aan.

Team

Vanuit IJmond Bereikbaar mogen jullie rekenen op de kennis en ondersteuning van mobiliteitsmakelaar Martijn Mewe en onze communicatieadviseurs. Vanuit jullie organisatie werken we graag samen met HR, facilitaire zaken, en (indien iemand van jullie dat specifiek in het takenpakket heeft) duurzaamheid.

Geen kosten

Onze aanpak wordt gesubsidieerd door het programma ‘Mobiliteit en Gedrag’ van het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat. Dit is onderdeel van het overkoepelende programma ‘Samen Bouwen aan Bereikbaarheid’.  Door deze financiering kunnen wij de scan en onze adviesuren gratis aanbieden. Ook bij de uitvoering van het plan van aanpak mag je als werkgever gebruik maken van onze expertise en providers.l

Afspraak maken

Martijn Mewe, onze mobiliteitsmakelaar, komt graag bij je langs voor een vrijblijvend gesprek.

Mobiel: 06-50 21 52 82
E-mail: mmewe@odijmond.nl

Wist je dat?

  • 90% van de werkgevers vanwege de corona-beperkingen heeft geïnvesteerd om hun medewerkers op een goede manier vanuit huis te laten werken
  • Ruim 50% van de werkgevers dit blijvend wil aanbieden en hier snel ook afspraken over wil maken
  • Ruim 60% van de medewerkers ook graag 1-2 dagen per week vanuit huis wil blijven werken