Minder Hinder

Verkeersinformatie voor de regio IJmond

Velsertunnel afgesloten van vrijdag 11 t/m maandag 14 november

Op vrijdag 11 november sluit om 20.00 uur de Velsertunnel in beide richtingen. De sluiting duurt tot en met maandag 14 november, 05.00 uur.

Omleiding kost circa 15 minuten extra reistijd

  • Verkeer vanaf Velsen-Noord en Beverwijk in zuidelijke richting (Haarlem en Amsterdam) rijdt via de calamiteitenboog (A9) naar de Wijkertunnel. Verwachte extra reistijd is circa 5 minuten.
  • Verkeer vanaf Velsen-Zuid in noordelijke richting (Velsen-Noord en Beverwijk) rijdt via de toerit Ijmuiden A22 HRL à A9 via Rotterpolderplein naar de Wijkertunnel. Verwachte extra reistijd is circa 15 minuten.

Weekend werkzaamheden om hinder te beperken

Rijkswaterstaat laat de werkzaamheden in het weekend uitvoeren om de hinder voor het verkeer zo veel als mogelijk te beperken. Dit is nodig om onderhoudswerkzaamheden uit te voeren op de A22 aan de Velsertunnel. Om dit veilig te doen, wordt de Velsertunnel in de A22 volledig afgesloten voor verkeer en worden tijdelijke omleidingen ingesteld via de calamiteitenbogen en A9 Wijkertunnel. De A22 Re wordt ook volledig afgesloten voor verkeer en wordt een tijdelijke omleidingen ingesteld via de toerit Ijmuiden à A22 HRL à A9 via Rotterpolderplein. Combinatie Hyacint voert de werkzaamheden uit namens Rijkswaterstaat.

Werkzaamheden A9 en A22: afsluitingen mei 2022

In het weekend van 13 tot en met 16 mei vernieuwt Rijkswaterstaat de voegovergangen in de Wijkertunnel. De Wijkertunnel wordt tijdens deze werkzaamheden in verschillende fases afgesloten. De Velsertunnel blijft open.

  • Vanaf vrijdagavond 13 mei 21.00 uur tot zondag 15 mei 07.00 uur: Wijkertunnel afgesloten richting Haarlem. De directe toerit vanuit Velsen-Noord / Beverwijk richting Haarlem via de A22 is dicht. Verkeer richting Haarlem wordt omgeleid via Alkmaar om vervolgens te keren bij afrit 9 Heemskerk.
  • Zaterdag 14 mei 21.00 uur tot maandag 16 mei 05.00 uur: Wijkertunnel afgesloten richting Alkmaar. De toerit vanaf de N202 en de A208 is afgesloten. Verkeer vanuit IJmuiden/Velsen/Haarlem richting Alkmaar reist via knooppunt Rotterpolderplein over de A9 naar de A22.

Eén rijstrook minder op A22 (noordzijde Velsertunnel) bij knooppunt Beverwijk vanwege vervanging verlichting
Periode: tussen 07-03-2022 en 06-05-2022

De volgende werkzaamheden staan gepland voor de periode 7 maart tot en met 6 mei 2022:

  • Van 7 tot en met 11 maart, 14 tot en met 18 maart en 4 tot en met 8 april is tussen knooppunt Beverwijk en de Velsertunnel in beide richtingen 1 rijstrook beschikbaar tussen 06.00 uur ‘s ochtends en 15.00 uur ‘s middags. Weggebruikers moeten in deze periode rekening houden met 10 tot 30 minuten extra reistijd.
  • Vanaf 11 tot en met 15 april is er een nachtafsluiting van 21.00 tot 05.00 uur van afrit 2 Beverwijk en oprit Beverwijk (richting Velsertunnel). Verkeer vanuit het noorden kan via afrit 1 IJmuiden keren en via de Velsertunnel (A9) naar Beverwijk. Verkeer vanuit Beverwijk richting Velsertunnel kan via knooppunt Beverwijk over de A9 de reis vervolgen.

Van zonsondergang tot 23.00 uur brandt de nieuwe verlichting op 100% lichtniveau. Vanaf 23.00 uur wordt de verlichting gedimd naar circa 30% lichtniveau, waarna het om 05.00 uur weer teruggebracht wordt naar 100% lichtniveau.

De werkzaamheden aan de zuidkant van de Velsertunnel vinden plaats in de periode van mei t/m september.

Voorlopig één rijstrook minder op Velsertraverse (noord naar zuid)
Start: 21-01-2022 Einde: onbekend

Vanaf vrijdagochtend 21 januari 05.00 uur is op de N197 Velsertraverse in de richting van de A22 Velsertunnel één van de twee rijstroken afgesloten voor het verkeer. Dit is uit voorzorg. Uit recente inspecties blijkt dat er scheurvorming is in het beton van het viaduct van de traverse. Er vindt nu nader onderzoek plaats naar de staat van de brug en wat er moet gebeuren om dit te herstellen. Tot die tijd blijft de rijstrook dicht. Weggebruikers die van noord naar zuid rijden, moeten op de drukke momenten (o.a. spitstijden) rekening houden met mogelijke forse extra reistijd.

De Velsertraverse maakt onderdeel uit van de N197 en is de aansluiting op de A22 die tussen Velsen en Beverwijk loopt. In juni vorig jaar is voor de eerste keer scheurvorming in het beton van de traverse geconstateerd. Uit voorzorg is toen een vluchtstrook boven de scheurvorming afgesloten. Uit inspecties van eind december vorig jaar blijkt nu ook scheurvorming op een andere plek in de traverse, waardoor ook hier maatregelen nodig zijn.

Veilig gebruik traverse

De komende weken doet Rijkswaterstaat nader onderzoek naar de staat van de traverse. Tot die tijd blijft de rijstrook dicht. Op basis hiervan moet meer duidelijkheid komen over wat er nodig is om de traverse op den duur weer volledig open te kunnen stellen. De traverse wordt intensief gemonitord en kan zo veilig gebruikt blijven worden. 

Calamiteitenboog open

Tijdelijk gaat de calamiteitenboog van de A22 naar de A9 open. Hiermee is er een alternatieve route en kan verkeer op de Velsertraverse ook rechtdoor en via de A22 en de A9 richting Amsterdam rijden. Daarnaast roept Rijkswaterstaat mensen op voordat ze op reis gaan eerst de verkeersinformatie te checken en bij grote drukte alternatief vervoer, een ander tijdstip of (als het kan) thuiswerken te overwegen.