‘Kwart van de kantoormedewerkers komt op de fiets’

Interview met Sander Slotemaker, operationeel directeur van Patina  

Bij verduurzamen denken veel bedrijven en organisaties aan zonnepanelen, ledverlichting, isolatie of warmtepompen. Maar slimme en duurzame keuzes maken in relatie tot (thuis)werken en woon-werkverkeer levert ook een belangrijke bijdrage in het terugdringen van CO2. Het mobiliteitsprogramma IJmond Bereikbaar helpt bedrijven op weg met gratis en praktisch advies en laagdrempelige, stimulerende acties.  

Patina Dakdenkers toont initiatief op duurzame mobiliteit 

Patina Dakdenkers is zich zeer bewust van duurzaamheid in bedrijfsprocessen. In 2021 zijn zij verhuisd naar een nieuw pand aan het Duiveland 2B in Beverwijk. Hier is bij alles bewust aandacht besteed aan duurzame materialen. Ook op het gebied van duurzame mobiliteit toont Patina Dakdenkers zelf veel initiatief. Zo hebben zij een hub in Amsterdam om vanuit daar met elektrisch vervoer de stad in te gaan en zijn zij in samenwerking met andere partijen bezig met elektrische kranen. Daarnaast heeft Patina een eigen wagenpark, deels elektrisch, en worden er 12 laadpalen op het eigen terrein van energie voorzien door zonnepanelen. 

Fietschallenge zorgde voor mooie donatie aan de Hartstichting 

In 2019 hebben medewerkers van Patina samen met IJmond Bereikbaar de fietschallenge gedaan en daarmee een mooie donatie aan de Hartstichting bij elkaar gefietst. Ook mochten zij e-bikes uitproberen. ‘Een kwart van de kantoormedewerkers komt op de fiets naar het werk’, vertelt Sander. ‘Het begint met het inzichtelijk maken en de challenges motiveren op een leuke manier. We willen dit in 2023 weer een keer gaan doen om zoveel mogelijk medewerkers te enthousiasmeren om op de fiets naar het werk te komen’.  

Patina heeft sinds corona een thuiswerkprotocol opgesteld. ‘Om binding met de zaak en collega’s te houden, werk je eenderde thuis en de overige tijd op kantoor’, zegt Sander. ‘Al is dit niet heel zwart-wit hoor, we beseffen maar al te goed dat de jonge generatie het belangrijk vindt om ook op andere locaties te werken. 

IJmond Bereikbaar helpt werkgevers met duurzame mobiliteit 

Met het programma IJmond Bereikbaar werken de gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen, Omgevingsdienst IJmond en het bedrijfsleven samen aan het verbeteren van de bereikbaarheid, duurzaamheid en gezondheid van de IJmond.  

IJmond Bereikbaar wil ervoor zorgen dat:  

  • de nieuwe balans in (thuis)werken, spitsmijden en duurzaam en gezond reizen de nieuwe standaard wordt 
  • verkeer makkelijk, snel en veilig zijn weg kan vinden in en door de regio 
  • pakketdistributie en goederenvervoer zo duurzaam mogelijk gebeurt 

Een handige tool is de gratis mobiliteitsscan. Deze scan geeft inzicht in hoe (thuis)werken, spitsmijden en duurzaam reizen bijdragen aan het verkleinen van de CO2-footprint, de gezondheid van de medewerkers en efficiënt gebruik van kantoor- en parkeercapaciteit.  

Mail uw vraag naar ijmondbereikbaar@odijmond.nl of kijk op www.ijmondbereikbaar.nl