65.000 fietskilometers bij Tata Steel tijdens challenge ‘Van goed voornemen naar goede gewoonte’

De eerste fietschallenge-op-maat van 2022 staat op naam van Tata Steel. Medewerkers werden uitgedaagd om vier weken lang, iedere week minstens 30 kilometer te fietsen. En die handschoen is opgepakt: bijna 750 medewerkers hebben in totaal meer dan 65.000 kilometer geregistreerd met fietsapp Toogethr Cycles.

“Fietsen is goed voor je gezondheid én voor de omgeving”, zegt Marc van Blitterswijk. Samen met Sabine Vink en haar team zet hij zich in voor de duurzame inzetbaarheid van iedereen die bij Tata Steel werkt. “Veel collega’s hebben heus het goede voornemen om meer te bewegen dan ze nu doen, maar dan komt het er toch niet echt van. Deze fietschallenge is  een mooie manier om het niet alleen bij een voornemen te laten, maar er ook een goede gewoonte van te maken. Daarbij past het ook goed bij ons motto dat we als bedrijf een goede buur willen zijn: als meer mensen fietsen, draagt dat bij aan minder verkeersdrukte en minder CO2-uitstoot.”  

Punten inwisselen voor een leuke cadeaubon

Allereerst een compliment aan iedereen die de afgelopen maand, misschien wel vaker dan normaal, op de fiets is gestapt. Want daar was deze challenge voor bedoeld. Door iedere week een nieuwe beloning (in de vorm van punten) in het vooruitzicht te stellen, met nog een extra kadootje op Blue Monday, bleef het de hele challengeperiode aantrekkelijk om te blijven fietsen. De deelnemers kunnen deze punten inwisselen voor een leuke cadeaubon of weggeven aan één van de vijf regionale goede doelen.

Extra prijzen uit de Tata Steel webshop

Daarnaast stelde Tata Steel een aantal sportieve prijzen ter beschikking voor de absolute kilometervreters (2x), doortrappers (2x)en doorzetters (3x). Bij drie van hen stonden Marc van Blitterswijk en Astrid van den Haak, programmamanager van IJmond Bereikbaar onverwacht op de stoep om de prijs te overhandigen.

Dit zijn de winnaars
  • Nr 1 Kilometervreter: Rob Lute – 2001 kilometer
  • Nr 2 Kilometervreter: René ten Wolde – 1.337 kilometer

Rob Lute is niet alleen tijdens deze challenge, maar het hele jaar door een kilometervreter. Weliswaar op een speedpedelec, maar ook dan trap je toch met weerstand van 200 watt. “Toen ik midden dertig was, merkte ik dat ik eigenlijk te weinig bewoog en de kilo’s er makkelijk aankwamen. Ik heb de knop omgezet. Nederland is een fietsland, dus ik wilde ook weer vaker fietsen. Een jaar geleden heb ik zelfs mijn auto verkocht. Ik fiets bijna iedere dag vanuit Heerhugowaard naar het werk en doe nog regelmatig een extra lus. Door te fietsen   blijf ik fit en het is nog flink goedkoper ook”.

  • Nr 1 Doortrapper: Jan Daatselaar – 257 fietsritten
  • Nr 2 Doortrapper:  Ron van Yperen – 207 ritten

Jan Daatselaar heeft de challenge strategisch aangevlogen: “De meeste kilometers, dat zou ik vast niet halen, maar veel fietsritten zag ik wel als mogelijkheid. Dus ik heb in januari veel vaker de fiets gepakt en bij iedere rit trouw de app aangezet. Naar familie, een boodschapje doen en in het weekend een lekker rondje op mijn mountainbike.” Jan fietst ook vaak naar het werk. De vier-en-halve-kilometer is prima op de fiets te doen. “Ik heb net een nieuwe fiets aangeschaft met het fietsenplan van Tata Steel. Een mooie meevaller!”

De doorzetters zijn geloot uit alle deelnemers die alle vier de weekchallenges hebben gehaald.

  • Nr 1 Doorzetter: Jolanda van Beek
  • Nr 2 Doorzetter: Irma Gerritsen
  • Nr 3 Doorzetter: Michael Viveen

Jolanda van Beek reageert blij verrast. “Ik vond het een leuke challenge”, vertelt ze. “Je krijgt echt een duwtje in de rug om iedere week die kilometers te maken. Ik woon in Haarlem-Noord. Nu mijn zoontje niet meer zo heel klein is, kom ik graag weer op de fiets naar het werk. Dat is een kleine tien kilometer enkele reis. Op een gewone fiets hoor, geen e-bike. In het weekend doe ik ook graag een ritje door de duinen op mijn mountainbike. Een mooi alternatief voor de sportschool. Kan ik ’s avonds lekker op de bank ploffen, want mijn beweging heb ik al gehad.”