De grootste zeesluis ter wereld ligt in IJmuiden

De nieuwe Zeesluis IJmuiden is vanaf vandaag officieel in gebruik voor de scheepvaart. De opening wordt verricht door koning Willem Alexander. Het is met 500 meter lengte, 70 meter breedte en 18 meter diepte de grootste zeesluis ter wereld. Aan de bouw van de zeesluis is vijf jaar gewerkt, tot augustus vorig jaar. Daarna is hij volop getest.

De nieuwe, grotere zeesluis vervangt de Noordersluis uit 1929 en laat toe dat schepen getijdeonafhankelijk het sluizencomplex IJmuiden vlot en veilig kunnen passeren. Zeesluis IJmuiden is 500 meter lang, 70 meter breed en 18 meter diep.

De bouw van de zeesluis is in juli 2016 gestart en augustus 2021 afgerond. Daarna volgde een periode van oefenen en testen door alle partijen die met de zeesluis gaan werken zoals de bedienaars, de loodsen, de slepers en de vletterlieden. Ook is er geoefend met de hulpdiensten. 

Livestream opening Zeesluis IJmuiden

Bij de opening van Zeesluis IJmuiden wordt rekening gehouden met de geldende coronamaatregelen. Het programma is van 14.45 – 15.30 uur via livestream te volgen via  www.openingzeesluisijmuiden.nl 

Samenwerking 

Het project Zeesluis IJmuiden is een samenwerkingsverband van de convenantpartijen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincie Noord-Holland en de gemeente Amsterdam samen met Port of Amsterdam en de gemeente Velsen. Zeesluis IJmuiden is gebouwd door aannemersconsortium OpenIJ in opdracht van Rijkswaterstaat. Het project wordt medegefinancierd vanuit het CEF-fonds (Connecting Europe Facility) van de Europese Unie.