Sinds oktober rijden er 58 gloednieuwe elektrische bussen door de regio Haarlem-IJmond. Daardoor is 70% van de gereden kilometers er straks emissievrij. “Een superontwikkeling”, zegt gedeputeerde Mobiliteit en Bereikbaarheid Jeroen Olthof. “De Provincie, de IJmondgemeenten en gemeente Haarlem willen allemaal de beweging maken naar emissievrij openbaar vervoer en dit is echt een flinke stap vooruit.”

Een deel van de elektrische vloot wordt in rood uitgevoerd vanwege de inzet op de R-netlijnen 382 en 385. De rest rijdt onder andere in IJmuiden, Beverwijk, Heemskerk en Haarlem. Voor iedereen die nieuwsgierig is: op het stationsplein van Beverwijk rijden ze af en aan en daar staan ook de laadstations.

De elektrische bussen spelen een belangrijke rol bij het terugdringen van de CO₂-uitstoot en het verbeteren van de leefbaarheid in Haarlem-IJmond. Naast schoner en stiller zijn ze ook comfortabeler dan bussen op diesel en gas. ‘Veel reizigers reageren positief op onze elektrische bussen”, vertelt chauffeur Peter van Haaren. “Dat komt vooral omdat ze zo vloeiend rijden. Dit voelt fijner voor de passagiers. Bussen op gas bewegen tijdens het accelereren wat schokkerig.”  

 

De elektrische bussen hebben een actieradius van 400 kilometer. Het duurt ongeveer 4,5 uur om een volledig lege batterij weer vol te laden. Waar veel mensen aan moeten wennen, is, net als bij andere elektrische voertuigen, hoe stil de bussen zijn. Fietsers en voetgangers zijn daardoor minder op de bussen bedacht. Daarom hebben de Ebusco-bussen een ouderwetse trambel om de aandacht op zich te vestigen.