Transferium Hoogkerk Groningen
Zijn tweede aanbeveling luidt: maak van die hubs iconische gebouwen, duidelijk zichtbaar én aantrekkelijk voor de mensen om te gebruiken. “Het transferium in Hoogkerk vind ik daar een mooi voorbeeld van. Het is niet alleen een simpele parkeerplaats, maar met het ontwerp, belichting, kleurgebruik is er echt geprobeerd om er een aantrekkelijke plek van te maken. Dit is echt anders dan die traditionele P&R’s van vroeger.”
Denk goed na over de plek van een hub, is zijn derde advies. Anders is mensen verleiden om de auto te laten staan onbegonnen werk. “Een goede plek is bijvoorbeeld langs de toekomstige Uithoornlijn, ten zuiden van Amsterdam en Amstelveen. Dat is een hele mooie plek om mensen die aankomen per auto, fiets of ondersteunend OV te bundelen, zodat ze met de sneltram naar het centrum kunnen gaan. Overheden en marktpartijen moeten daar nu al, vooraf, met elkaar over in gesprek gaan.”
Samenwerking
“Op het moment dat je een goede mobiliteitshub in elkaar wilt zetten, en andere voorzieningen wilt aanbrengen, ga je vanzelf te maken krijgen met andere partners: horeca, leveranciers van reisinformatie, aanbieders van deelmobiliteit etc. De kracht van een hub is duidelijk, maar de wijze waarop partijen moeten samenwerken, daar zit nog een belangrijke uitdaging voor de komende jaren.”
Laat je een hub beheren door een publieke of een private partij? En wat als het een netwerk van hubs betreft? Zou je dat als overheid in de vorm van een concessie kunnen gaan doen? En welke plek heeft zo’n hub in de gebiedsontwikkelingsplannen? De APPM-adviseur wil slechts denkrichtingen geven. Antwoorden heeft hij nog niet. “Welke wijze van samenwerking het beste is, dat moet de toekomst uitwijzen.”