Bron: verkeersnet.nl
Een fiets-app moet ingebed zijn in een veel bredere fietsstimuleringscampagne. Alleen zo haal je er het maximale uit. Zo’n app maakt fietsen leuk, fiscale maatregelen maken het aantrekkelijk. Dat stelt Astrid van den Haak, projectleider duurzame mobiliteit bij IJmond Bereikbaar. Deze manier van aanpakken leidde al tot 5.500 spitsmijdingen in de ochtendspits per week.
Life changing event. Het is zo’n gevleugelde term in de gedragsverandering. IJmond Bereikbaar, een samenwerkingsverband van bedrijfsleven, de gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen en Omgevingsdienst IJmond heeft de betekenis inmiddels meerdere keren ervaren.
“In 2016 ging de Velsertunnel negen maanden dicht voor renovatie”, vertelt Van den Haak. “Een groot probleem voor de automobilist en daardoor een belangrijke aanjager voor werkgevers om medewerkers te stimuleren op de fiets te stappen. Dat heeft IJmond Bereikbaar op de kaart gezet als mobiliteitspartner.”
Hèt moment
Ook nu kun je weer spreken van een momentum. “Nu de deuren van veel kantoren en bedrijven weer voorzichtig open gaan en het verkeer op de weg weer toeneemt, vinden we dit hèt moment om de fiets als vervoersmiddel opnieuw onder de aandacht te brengen. Naast de doelstelling voor een goede bereikbaarheid, ligt er namelijk ook een opgave om CO2-uitstoot te verminderen. Bovendien is het makkelijk om anderhalve meter afstand van elkaar te houden op de fiets.”
Maar nog lang niet iedereen pakt de fiets. “We hebben gezien dat 60 procent van de mensen op maximaal 8 kilometer van zijn of haar werk woont. Een groot deel van de mensen stapt standaard in de auto. Daarom blijven we ons focussen op de fiets.”
Bijvangst
Gaandeweg deed Van den Haak nog een leuke ‘bijvangst’. “Voor ons zijn bereikbaarheid en CO2-reductie heel belangrijk, maar we ontdekten dat bedrijven ook erg gericht zijn op vitaliteit. Met de fiets vang je drie vliegen in één klap.”
Een fiets-app maakt fietsstimulering compleet, vertelt Van den Haak. “Bij IJmond Bereikbaar werken we er al een tijdje mee, maar we zochten naar een nieuwe. Samen met Toogethr hebben we die ontwikkeld: Toogethr Cycles
Wat de kracht van zo’n app is? “Je kunt er een enorm saamhorigheidsgevoel mee creëren. Binnen een bedrijf, maar ook binnen een regio.” Dat zit ‘m onder meer in de challenges waar je aan mee kunt doen. Je hebt persoonlijke doelstellingen waar je voor kunt gaan, en er zijn ook ‘opdrachten’ in groepsverband.
Zeker als collega’s met elkaar naar een doel toe fietsen, werkt dat stimulerend, vertelt Van den Haak. “Heb je als bedrijf de doelstelling om bijvoorbeeld in een maand tijd 15.000 kilometer te fietsen, dan zet iedereen een tandje bij.”
Goede doelen
Wat ook motiveert: fietsers krijgen punten voor iedere woon-werkkilometer die ze maken. Die punten kunnen ze inwisselen in de webshop. Daarmee kunnen ze allerhande dingen kopen: van Bol.com-bonnen tot bloemcadeaukaarten. Je kunt de punten ook doneren aan één van de vijf regionale goede doelen. “Dat maakt het leuk. Je fietst ín de regio en doet ook nog eens iets goeds vóór de regio. Daar krijgen we hele positieve reacties op.”
De app biedt ook de mogelijkheid om met anderen af te spreken om samen te gaan fietsen. “Het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk vindt dit een fijne optie. Mensen die in de nachtdienst werken, vinden in de app zo makkelijk een collega die op dezelfde tijd naar huis gaat. Die kunnen dan veilig met z’n tweeën terugrijden.”
Nieuwe aanmeldingen
Fietsers die bij hetzelfde bedrijf werken vormen in de app één community. Dat werkt volgens Van den Haak vooral goed als bedrijven wat groter zijn. In de IJmond zijn echter ook bedrijventerreinen waar veel kleinere bedrijven zijn gevestigd. Daarom is IJmond Bereikbaar onlangs een pilot begonnen bij De Trompet in Heemskerk, waarbij het hele bedrijventerrein als community wordt gezien.