Subsidieregeling elektrisch rijden definitief

Particulieren komen vanaf vandaag bij lease of aanschaf van een nieuwe elektrische auto in aanmerking voor een subsidie van 4000 euro. Voor een tweedehands auto is dat 2000 euro. Vanaf 1 juli kan de aanvraag worden ingediend. De regeling loopt tot 2025. Het kabinet wil hiermee schoon vervoer stimuleren en de aanschaf van een elektrische auto toegankelijker maken.
Betaalbaar elektrisch rijden voor iedereen

Nu zijn het vooral nog veel zakelijke rijders die kiezen voor elektrisch omdat het past binnen de leaseregeling van hun werkgever. De nieuwe subsidieregeling is juist bedoeld voor particulieren die nu een benzine- of dieselmiddenklasse auto rijden en toe zijn aan iets anders.

Niet alle elektrische auto’s komen in aanmerking. Er zijn voorwaarden verbonden aan actieradius, de oorspronkelijke catalogusprijs en de minimale bezitsduur. Ook zijn er voorwaarden aan de regeling die misbruik moeten voorkomen.

Waarom elektrisch?

Elektrische auto’s zijn voordelig in gebruik en onderhoud. Ze stoten tijdens het rijden geen uitlaatgassen uit. Goed voor het klimaat en de schone lucht in de wijk. Bovendien worden ze door steeds schonere productie en vergroening van elektriciteit steeds beter voor het milieu. Door betere accu’s neemt ook de actieradius toe.

Meer weten?

Wil je weten of elektrisch rijden iets voor jou is? Kijk dan op de keuzehulp van Milieu Centraal.

Aanvragen vanaf 1 juli

Vanaf vandaag kan iedereen informatie over de subsidie vinden op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Particulieren kunnen hun aanvraag vanaf 1 juli indienen, voor auto’s die zijn aangeschaft of geleased vanaf vandaag.