Vanaf 1 juni mondkapje ook verplicht op de pont

Scholieren mogen gebruik maken van de pont

Vanaf 1 juni is een mondkapje in het openbaar vervoer verplicht. Dat geldt ook voor de pont. Het zal weer wat drukker worden. Langzaamaan gaan mensen wat minder vanuit huis werken en bovendien gaan vanaf 2 juni de middelbare scholen weer open. 

Scholieren

De afspraak is dat leerlingen zoveel mogelijk op de fiets of lopend naar school komen. Dit betekent dat een aantal van hen gebruik gaat maken van de pont over het Noordzeekanaal. En dat mag ook. Wel heel belangrijk om te weten: vanaf 1 juni is het verplicht is om een mondkapje te dragen op de pont als je 13 jaar of ouder bent.

Andere gebruikers

Voor iedereen die van de pont gebruik wil maken, geldt nog steeds: doe het alleen als het nodig is. Dus bij voorkeur alleen voor woon/werkverkeer of als het noodzakelijk is dat je naar de andere kant van het kanaal moet. Recreatieve fietsers wordt dringend verzocht aan de ‘eigen’ kant van het kanaal te blijven.

Hoe werkt het?

Je moet het mondkapje opzetten vóórdat je de pont opgaat. Dit is omdat 1,5 meter afstand houden op de pont (of in de bus of trein) niet altijd mogelijk is. Op de kade is er wel genoeg ruimte om afstand te houden. Daar hoef je het kapje nog niet op, maar het mag natuurlijk wel.

Er wordt regelmatig op mondkapjes gecontroleerd door verkeersregelaars en een instapbegeleider van GVB. Luister naar de aanwijzingen die je krijgt. Als je geen mondkapje draagt, kun je een boete krijgen van 95 euro. Dat is natuurlijk zonde. Maar veel belangrijker is dat je er met een mondkapje voor zorgt, dat jijzelf en de mensen om je heen minder risico lopen om besmet te worden met het coronavirus.

Wat voor mondkapje heb je nodig?

In al het openbaar vervoer is een niet-medisch mondkapje zonder filter, bijvoorbeeld van katoen, voldoende. Deze mondkapjes kun je kopen bij drogisterijen en winkels zoals de Hema en Zeeman. Ze moeten je neus en mond goed afdekken.

Je kunt ook zelf een mondkapje maken. Bekijk het voorbeeld voor het maken van een niet-medisch mondkapje.

Zo zet je een mondkapje op

Het is belangrijk om een mondkapje op de goede manier te gebruiken:

  • opzetten doe je door alleen aan de touwtjes te zitten
  • doe het mondkapje niet steeds op en af
  • én voor iedere reis heb je een schoon mondkapje nodig. Dus je hebt er minimaal twee per dag nodig.
  • o.a. sjaals, de kraag van je jas  of zakdoeken mag je niet als mondkapje gebruiken.