IJmuidenaar bedenkt nieuw plan voor inrichting Pontplein

Pontplein De IJmuider Poort

Bron: NH Nieuws

Het Pontplein in Velsen is een wirwar van wegen en weggebruikers en moet nodig worden aangepast. Omdat het huidige plan duur is, besloot de gemeente de burger bij het project te betrekken. En met resultaat: IJmuidenaar Gerard Gleijm kwam met een opzienbarend plan. 

 

Bekijk hier de video.

 

Gleijm is een oud-electronicus van Tata Steel. Het opmerkelijke van zijn plan is de belangrijke rol die het nabijgelegen viaduct gaat spelen. Over die verhoging komt in het plan van Gleijm het verkeer dat doorrijdt naar de haven en in de andere richting naar de A9 en A22.

Een niveau lager komt het lokale autoverkeer te rijden en wordt een grote rotonde aangelegd voor fietsers. Gleijm: “Ik dacht opeens aan dat viaduct. Dat was wel een eureka-moment.”

Daarmee zou hij verantwoordelijk wethouder Bram Diepstraten weleens aan zijn gewenste ‘veilige, mooie en betrouwbare’ knooppunt kunnen helpen. Het Pontplein moet de toegangspoort van IJmuiden worden, waar doorgaand verkeer ook echt doorgaand verkeer is en fietsers veilig van en naar de pont kunnen rijden. 

Bron: gemeente Velsen

 

Om de urgentie van een nieuw Pontplein aan te geven, is ook een film gemaakt. Kijk naar de prachtige beelden van IJmuiden, maar ook naar hoe het komt dat verkeersstromen langs en door elkaar heen lopen.