Velserpont blijkt ‘kwetsbaar’

Gemeente Velsen en gebruikers kijken uit naar nieuwe, elektrische ponten

Bron: Noord Hollands Dagblad – IJmuider Courant/Dagblad Kennemerland

 

Nu de sluisroute vanwege de werkzaamheden aan de zeesluis bij IJmuiden dicht is, zijn nog meer scholieren en forenzen dan normaal aangewezen op de Velserpont. Normaalgesproken varen er twee ponten, maar vanwege technische problemen met één van de andere ponten op het Noordzeekanaal, is één van de  twee Velserponten doorgeschoven.

 

Een woordvoerder van het GVB laat weten dat er geen andere oplossing was dan het doorschuiven van deze pont. Iets dat ook met de gemeente Velsen is afgesproken. Er zijn vijf Noordzeekanaalponten. Eén daarvan is een vervoerspont (de spitspont bij Velsen) een pont is een technische reserve. Als er een pont defect is, zal te allen tijde eerst de vervoerspont doorschuiven naar de locatie met het probleem.

 

Het is de bedoeling dat de veerponten de komende jaren worden vervangen door nieuwe, elektrische ponten. Naar verwachting wordt in het eerste kwartaal van dit jaar bekend waar en door wie deze schepen gebouwd gaan worden. Het vervangen van de eerste oude pont door een nieuwe elektrische staat gepland voor de tweede helft van volgend jaar.