Reiskostenvergoeding blijft behouden voor leasefietsers

Reiskostenvergoeding blijft behouden voor leasefietsers

Bron: trendsinautoleasing.nl

Medewerkers met een (lease)fiets van de zaak behouden hun recht op de onbelaste reiskostenvergoeding van 19 cent op moment dat men met een ander vervoersmiddel dan de leasefiets naar werk reist. Dat meldt RAI Vereniging vandaag, na bevestiging van het ministerie van Financiën.

Rai Vereniging had daar eerder vragen over gesteld aan het ministerie. Want in de aanloop naar de start van de bijtellingsregeling voor zakelijke fietsen per 1 januari volgend jaar, was er onduidelijkheid ontstaan of deze regeling naast de onbelaste vergoeding van 19 cent per kilometer voor zakelijke kilometers mag worden gebruikt of niet. Dat blijkt dus wel het geval, benadrukt Huub Lamers, voorzitter sectie Fietsen RAI Vereniging. De bedoeling van de nieuwe regeling is altijd al geweest dat de leasefiets juist naast bijvoorbeeld de auto van de zaak mag worden gebruikt en niet gelijktijdig. Lamers: “Behoud van de vergoeding is essentieel. De nieuwe bijtellingsregeling moet het immers voor mensen aantrekkelijker maken om een fiets van de zaak te leasen en dat doe je niet door aan de andere kant bestaande voordelen weg te nemen.”

In de praktijk betekent dat, dat als een werknemer met de trein of auto naar werk gaat, de werkgever maximaal 19 cent per kilometer onbelast mag vergoeden. Als de werknemer met de trein reist mag de werkgever ook de werkelijke kosten vergoeden als de kosten hoger zijn dan 19 cent per kilometer. Werkgever/werknemer moeten wel aannemelijk kunnen maken dat de werknemer geen gebruik heeft gemaakt van de leasefiets als hij de zakelijke kilometers, ondanks die ter beschikking gestelde fiets, per trein of per auto aflegt. Als een werknemer een dag de gehele rit met de leasefiets naar het werk reist, kan geen aanspraak worden gemaakt op de onbelaste kilometervergoeding.